Stralen als een zonnetje! Je kind in zijn (spelende) kracht!

Kinderen kunnen zo heerlijk opgaan in hun fantasiespel en je meteen een kijkje geven in hun wereld alsof de wereld een magisch theater is waarin je kinderen de hoofdrol hebben. Hierbij vind ik het mooie is dat elk kind zijn eigen favoriete spel heeft en zijn talenten heeft waarin hij kan stralen! Maar soms gebeurt het dat een kind zich niet zo goed durft te uitten en onzeker is over zichzelf en naar de rest. Soms is het voor het kind ook nog uitzoeken wat hij nu eigenlijk leuk vindt en waar zijn talenten in zitten. Hoe kun je dan als ouder je kind helpen om je kind meer zelfvertrouwen te geven om er te zijn en zich te durven uitten. Om het licht van je kind weer te laten schijnen en zijn/haar magische talenten te ontwikkelen?
Je kind en zijn omgeving
De basis hierbij ligt in het feit wat je kind toe nu toe al heeft meegemaakt en of je kind zich veilig voelt in zijn lijf en in zijn omgeving om zichzelf te zijn en zich te mogen uitten. Hier kunnen namelijk bepaalde blokkades op zitten die van je kind zijn of overgenomen zijn. Wat kun je er zelf aan doen? Kijk eens of er genoeg ruimte is dat je kind zichzelf mag en kan zijn? Welk zelfbeeld heeft je kind? En in hoeverre durf jij als ouder je te uitten en sta jij in je kracht? Jij bent wel het grote voorbeeld van je kind, zoals iedereen een grote held heeft uit de film. Je kunt je kind hierbij helpen en het voordoen, hem ruimte en keuzes te geven, hem laten groeien en ontdekken binnen veilige grenzen naar zijn kunnen. Dit vanuit jouw goedkeuring en aanmoediging, vanuit begrip en respect naar zijn struikelblokken als kind zijnde. Dan heeft je kind het gevoel dat het veilig is om te ontdekken en weet hij dat het oké is om eens te vallen en het weer opnieuw te proberen. Natuurlijk kan je kind ook meerdere of andere spannende voorbeeldhelden hebben, zoals een grote zus of broer of een kind uit zijn klas. Kinderen zijn net sponzen en kunnen makkelijk hun omgeving overnemen in hun gedrag en spel. Zeker als het daarmee behoeftes vervuld, zoals behoeftes in aandacht, liefde, geruststelling, bevestiging, vertrouwen, goedkeuring, aanmoediging, begrip en respect. Omgeving kan dan zowel positief als negatief stimuleren. Heeft je kind bijvoorbeeld een dominante aanwezige zus, dan kan je kind gedrag compensatiegedrag vertonen om ook gezien te worden. Maar het kan ook zijn dat je kind zichzelf gedrag aanmeet om zich niet zo snel gezien te voelen en dus zich naar een tweede plek te schikken. In beide gevallen verliest je kind dan zijn authentieke zelf en dit masker kan zorgen voor onverwerkte emoties en onvervulde behoeften. Ook interessant is om te weten dat als je meerdere kinderen hebt, dat kinderen vaak ook eigenschappen laten zien die bij een eerste, tweede of derde kind veel gezien zijn. Zo laten eerste kinderen vaak veel meer verantwoordelijkheidsgevoel zien, gaan tweede kinderen veel meer hun eigen weg en kunnen derde kinderen zich vaak wat meer op zichzelf voelen. Het zijn enkele voorbeelden, maar wellicht zet het je aan het denken. Hoe ziet jouw gezin eruit en is dit qua energie in balans? Wat zie je bij jouw kinderen? Zijn ze echt zichzelf of nemen ze een andere rol of plek in het gezin aan? Nemen ze goed in hun eigen plek in het gezin in? Waar staan jullie als ouders? Wat kun je doen om je gezin, jezelf, je partner en je kinderen meer in balans te brengen?
Je bent mooi zoals je bent. Je mag jezelf zijn.
Benadruk bij je kind vooral dat je kind zichzelf mag zijn, zoals hij echt is. Niet meer en niet minder. Hierover kun je een open en eerlijk gesprekje hebben met je kind. Met jonge kinderen kun je dit ook heel goed doen door gebruik te maken van ondersteuning van poppen, speelgoed, boeken, helende verhalen, tekeningen, maar ook je eigen verhaal. Want ook jij bent ooit kind geweest en ook jij hebt een verhaal. Hoe fijn is het voor je kind om te weten dat hij niet de enige is die ergens mee worstelt en dat er voorbeelden zijn die het bewijs zijn dat het goed komt. Daarbij kun je de focus leggen op al zijn talenten en het positieve. Daarmee haal je de focus af van het negatieve en kan de positieve energie ook beter stromen en ruimte maken voor verandering en een ander zelfbeeld.
Zet je kind in het zonnetje!
Zet je kind dus eens letterlijk in het zonnetje! Pak een dag en zet jouw kind en zijn talenten centraal. Knutsel met je kind een mooie zon met zijn of haar foto erop en maak allemaal zonnestraal-stroken eraan. Laat het hele gezin (of meer) op de stroken zetten waar jekind goed in is. Vertel aan je kind wat je zo bijzonder aan hem vindt, wat het goed kan, waarom je het zo leuk vindt om samen te zijn en samen dingen te doen. Alles dat positief is mag. Spreek het ook uit en laat je kind het uitspreken. Tot slot mag je kind zelf ook iets vertellen wat het heel leuk vond, waarop het bijzonder trots is. En omdat een zon moet stralen, laat het vooral op een mooie uitgekozen plek schijnen in een kamer! Je kind zal vast mee stralen.
Het zonnetjesspel
Het zonnetje is mooi te gebruiken als reminder. Het gevoel dat je kind voelde in zijn lijf toen hij straalde, kan je kind als anker gebruiken om weer te herinneren en naar voren te halen als de zon een dag wat minder straalt. Want de zon is er altijd, ook als het bewolkt is. Om hier een vervolg aan te geven kun je bijvoorbeeld elke avond aan tafel even op erop terug komen met het 'zonnetjespel'. In dit spel zegt iedereen wat er vandaag goed ging (waarin je straalde!) en wat er niet zo goed ging (waarin je nog mag stralen!). Je kunt complimenten geven over wat goed ging. Wat minder goed ging kun je met je kind bepraten door de vraag te stellen wat je kind graag zou willen veranderen en hoe je kind de volgende keer zou willen reageren om het de volgende keer beter te laten gaan. Je kunt daarbij zeggen dat fouten maken mag en iedereen (jong en oud) elke dag leert. Ook jij als ouder. Dus sla vooral je eigen beurt als ouder niet over in dit zonnetjesspel. Wil iemand er even niet praten of niets veranderen. Dat is ook oké. er verandert namelijk altijd wel iets.
Jaag donderwolken weg
Ieder heeft heeft net zoals het weer buiten wel eens last van donderwolken, oftewel boze buien! Niet voor niets zeggen we wel eens: Zet je zonnige hoed eens op!. Soms lijkt het wel alsof die donderwolken maar boven jou of je kind blijven hangen en het huis niet meer uit lijken te gaan. Herken je dit? Zet dan eens de ramen en deuren open en jaag letterlijk met je kind alle donderwolken het huis uit! Schud ze van je af, klop ze van jullie af en breng nieuwe energie in het huis. Laat restantjes via je voeten de aarde in gaan en vraag samen aan de zon of de engelen om nieuwe blij makende energie en houd je handen maar omhoog om de zonnestraaltes en lichtpoeder in op te vangen. Strooi het over elkaar heen en in het huis. Maak er met leuke muziek een leuk dansje van. Ga samen daarna leuke dingen doen en heb plezier! Wedden dat de zon dan weer schijnt? En lukt het niet helemaal (ineens), soms kan witte salie helpen, of moet eerst de emotie echt even zijn plaats hebben (zie dit artikel). Kijk hier daarom ook naar en vergeet niet dat het belangrijk is om je te uitten en ook naar elkaar en dus het huis regelmatig even te luchten...
Vaardigheden zijn te leren
Is er dan nog een bepaald probleem. Kijk dan met je kind welke vaardigheid je kind mist en nodig heeft om het probleem te overwinnen. Dit is veel makkelijker om te leren en in positieve zin te veranderen. Laat hem zelf benoemen welke voordelen het heeft om iets te kunnen. Deze vaardigheid kun je zelfs een naam geven'. En als we het toch over helden hebben, laat je kind een held of een dier uitkiezen die helpt bij het leren van deze vaardigheid. Daarbij kun je de vaardigheid ook een zelf uitgekozen passende naam geven. Zorg verder dat je kind supporters heeft die je kind aanmoedigen in het leerproces en hem herinneren aan het leren en de voordelen. Tussentijdse stimulerende beloningen en een gepaste eindviering en/of cadeau is natuurlijk tot slot wel de verdiende beloning als je kind zijn doel heeft behaald en zijn vaardigheid onder de knie heeft en zijn doel heeft bereikt!
Ik wens je kind veel zonneschijn toe waarin je kind in zijn spelende kracht mag stralen, ook als het bewolkt is!
Je kind en zijn omgeving
De basis hierbij ligt in het feit wat je kind toe nu toe al heeft meegemaakt en of je kind zich veilig voelt in zijn lijf en in zijn omgeving om zichzelf te zijn en zich te mogen uitten. Hier kunnen namelijk bepaalde blokkades op zitten die van je kind zijn of overgenomen zijn. Wat kun je er zelf aan doen? Kijk eens of er genoeg ruimte is dat je kind zichzelf mag en kan zijn? Welk zelfbeeld heeft je kind? En in hoeverre durf jij als ouder je te uitten en sta jij in je kracht? Jij bent wel het grote voorbeeld van je kind, zoals iedereen een grote held heeft uit de film. Je kunt je kind hierbij helpen en het voordoen, hem ruimte en keuzes te geven, hem laten groeien en ontdekken binnen veilige grenzen naar zijn kunnen. Dit vanuit jouw goedkeuring en aanmoediging, vanuit begrip en respect naar zijn struikelblokken als kind zijnde. Dan heeft je kind het gevoel dat het veilig is om te ontdekken en weet hij dat het oké is om eens te vallen en het weer opnieuw te proberen. Natuurlijk kan je kind ook meerdere of andere spannende voorbeeldhelden hebben, zoals een grote zus of broer of een kind uit zijn klas. Kinderen zijn net sponzen en kunnen makkelijk hun omgeving overnemen in hun gedrag en spel. Zeker als het daarmee behoeftes vervuld, zoals behoeftes in aandacht, liefde, geruststelling, bevestiging, vertrouwen, goedkeuring, aanmoediging, begrip en respect. Omgeving kan dan zowel positief als negatief stimuleren. Heeft je kind bijvoorbeeld een dominante aanwezige zus, dan kan je kind gedrag compensatiegedrag vertonen om ook gezien te worden. Maar het kan ook zijn dat je kind zichzelf gedrag aanmeet om zich niet zo snel gezien te voelen en dus zich naar een tweede plek te schikken. In beide gevallen verliest je kind dan zijn authentieke zelf en dit masker kan zorgen voor onverwerkte emoties en onvervulde behoeften. Ook interessant is om te weten dat als je meerdere kinderen hebt, dat kinderen vaak ook eigenschappen laten zien die bij een eerste, tweede of derde kind veel gezien zijn. Zo laten eerste kinderen vaak veel meer verantwoordelijkheidsgevoel zien, gaan tweede kinderen veel meer hun eigen weg en kunnen derde kinderen zich vaak wat meer op zichzelf voelen. Het zijn enkele voorbeelden, maar wellicht zet het je aan het denken. Hoe ziet jouw gezin eruit en is dit qua energie in balans? Wat zie je bij jouw kinderen? Zijn ze echt zichzelf of nemen ze een andere rol of plek in het gezin aan? Nemen ze goed in hun eigen plek in het gezin in? Waar staan jullie als ouders? Wat kun je doen om je gezin, jezelf, je partner en je kinderen meer in balans te brengen?
Je bent mooi zoals je bent. Je mag jezelf zijn.
Benadruk bij je kind vooral dat je kind zichzelf mag zijn, zoals hij echt is. Niet meer en niet minder. Hierover kun je een open en eerlijk gesprekje hebben met je kind. Met jonge kinderen kun je dit ook heel goed doen door gebruik te maken van ondersteuning van poppen, speelgoed, boeken, helende verhalen, tekeningen, maar ook je eigen verhaal. Want ook jij bent ooit kind geweest en ook jij hebt een verhaal. Hoe fijn is het voor je kind om te weten dat hij niet de enige is die ergens mee worstelt en dat er voorbeelden zijn die het bewijs zijn dat het goed komt. Daarbij kun je de focus leggen op al zijn talenten en het positieve. Daarmee haal je de focus af van het negatieve en kan de positieve energie ook beter stromen en ruimte maken voor verandering en een ander zelfbeeld.
Zet je kind in het zonnetje!
Zet je kind dus eens letterlijk in het zonnetje! Pak een dag en zet jouw kind en zijn talenten centraal. Knutsel met je kind een mooie zon met zijn of haar foto erop en maak allemaal zonnestraal-stroken eraan. Laat het hele gezin (of meer) op de stroken zetten waar jekind goed in is. Vertel aan je kind wat je zo bijzonder aan hem vindt, wat het goed kan, waarom je het zo leuk vindt om samen te zijn en samen dingen te doen. Alles dat positief is mag. Spreek het ook uit en laat je kind het uitspreken. Tot slot mag je kind zelf ook iets vertellen wat het heel leuk vond, waarop het bijzonder trots is. En omdat een zon moet stralen, laat het vooral op een mooie uitgekozen plek schijnen in een kamer! Je kind zal vast mee stralen.
Het zonnetjesspel
Het zonnetje is mooi te gebruiken als reminder. Het gevoel dat je kind voelde in zijn lijf toen hij straalde, kan je kind als anker gebruiken om weer te herinneren en naar voren te halen als de zon een dag wat minder straalt. Want de zon is er altijd, ook als het bewolkt is. Om hier een vervolg aan te geven kun je bijvoorbeeld elke avond aan tafel even op erop terug komen met het 'zonnetjespel'. In dit spel zegt iedereen wat er vandaag goed ging (waarin je straalde!) en wat er niet zo goed ging (waarin je nog mag stralen!). Je kunt complimenten geven over wat goed ging. Wat minder goed ging kun je met je kind bepraten door de vraag te stellen wat je kind graag zou willen veranderen en hoe je kind de volgende keer zou willen reageren om het de volgende keer beter te laten gaan. Je kunt daarbij zeggen dat fouten maken mag en iedereen (jong en oud) elke dag leert. Ook jij als ouder. Dus sla vooral je eigen beurt als ouder niet over in dit zonnetjesspel. Wil iemand er even niet praten of niets veranderen. Dat is ook oké. er verandert namelijk altijd wel iets.
Jaag donderwolken weg
Ieder heeft heeft net zoals het weer buiten wel eens last van donderwolken, oftewel boze buien! Niet voor niets zeggen we wel eens: Zet je zonnige hoed eens op!. Soms lijkt het wel alsof die donderwolken maar boven jou of je kind blijven hangen en het huis niet meer uit lijken te gaan. Herken je dit? Zet dan eens de ramen en deuren open en jaag letterlijk met je kind alle donderwolken het huis uit! Schud ze van je af, klop ze van jullie af en breng nieuwe energie in het huis. Laat restantjes via je voeten de aarde in gaan en vraag samen aan de zon of de engelen om nieuwe blij makende energie en houd je handen maar omhoog om de zonnestraaltes en lichtpoeder in op te vangen. Strooi het over elkaar heen en in het huis. Maak er met leuke muziek een leuk dansje van. Ga samen daarna leuke dingen doen en heb plezier! Wedden dat de zon dan weer schijnt? En lukt het niet helemaal (ineens), soms kan witte salie helpen, of moet eerst de emotie echt even zijn plaats hebben (zie dit artikel). Kijk hier daarom ook naar en vergeet niet dat het belangrijk is om je te uitten en ook naar elkaar en dus het huis regelmatig even te luchten...
Vaardigheden zijn te leren
Is er dan nog een bepaald probleem. Kijk dan met je kind welke vaardigheid je kind mist en nodig heeft om het probleem te overwinnen. Dit is veel makkelijker om te leren en in positieve zin te veranderen. Laat hem zelf benoemen welke voordelen het heeft om iets te kunnen. Deze vaardigheid kun je zelfs een naam geven'. En als we het toch over helden hebben, laat je kind een held of een dier uitkiezen die helpt bij het leren van deze vaardigheid. Daarbij kun je de vaardigheid ook een zelf uitgekozen passende naam geven. Zorg verder dat je kind supporters heeft die je kind aanmoedigen in het leerproces en hem herinneren aan het leren en de voordelen. Tussentijdse stimulerende beloningen en een gepaste eindviering en/of cadeau is natuurlijk tot slot wel de verdiende beloning als je kind zijn doel heeft behaald en zijn vaardigheid onder de knie heeft en zijn doel heeft bereikt!
Ik wens je kind veel zonneschijn toe waarin je kind in zijn spelende kracht mag stralen, ook als het bewolkt is!