Praktijk KinderSpirit - Gezins- en KinderCoaching en Reading Apeldoorn
  • Home
  • Blog Praktijk KinderSpirit
  • Inspiratie
  • Artikelenpagina Praktijk KinderSpirit
    • De boodschappen van het kind(erspel)
    • Supermama's en Engeltjes
    • Stralen als een zonnetje: Je kind in zijn (spelende) kracht
    • Lachen met bomen en bellen
    • Spelend Wijs worden
    • Help, mama! Het stormt in mijn lijf! Tips bij overprikkeling van jouw hoog gevoelige kind.
    • Onder boosheid zit vaak veel onverwerkt verdriet
    • De geboorte van ouders en kinderen van deze tijd
    • Weer naar school! Help mama, ik kan niet slapen. Over hoog gevoelige kinderen fijn naar bed en school gaan.
    • Luister je? Tips om te luisteren en gehoord te worden als ouder en kind
    • All You Need Is Love... Pas als je van jezelf kunt houden, kan een ander van je houden
    • Hooggevoelige nieuwetijdskinderen en eetproblemen
    • Artikel Gezin in Beeld: In je Kracht staan - In Balans zijn met je energie

Spelen met hoog sensitieve kinderen: lachen met bomen en bellen!

Kinderen die hoog sensitief zijn, hebben sterk ontwikkelde zintuigen en voelen, zien, en horen vaak heel veel van hun omgeving. Voor sommige kinderen kan dit wel eens een overload aan binnenkomende prikkels zijn, wat kan leiden tot teruggetrokken of druk gedrag om te ontladen. Want eigenlijk zijn dit soort prikkels letterlijk allemaal kleine prik(kelt)jes voor je kind die steeds zeggen: ''Hey, zie, hoor of voel je mij?" Je kunt je voorstellen dat dit heel vermoeiend voor je kind is, als hij hier steeds (on)bewust mee bezig is. Het is daarom belangrijk voor deze kinderen om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan en op tijd rust en ontlading te hebben. Ook als het gaat om spelen. In het kader van de week van de opvoeding, met het thema ''Word Spelenderwijs", wil ik je een aantal speeltips meegeven voor jouw hoog sensitieve kind.

Rust, ritme, regelmaat, ruimte en grenzen

Laat je kind naar zijn gevoel en behoefte luisteren en gevoelens (h)erkennen als het om spelen gaat. Wanneer wil en kan je kind lekker spelen en wanneer is het even genoeg? Met wie is spelen fijn en tot wanneer? Waar voelt spelen fijn en welke spelletjes? Wat zijn de grenzen van je kind en durft je kind deze te uitten? Welke afspraken kun je met je kind maken over tijd voor spelen en tijd voor rust?  Bespreek het met je kind. Ook als het gaat om speelafspraken. Je kind weet van binnen prima hoe hij zich voelt en wat goed voor hem is. Maar soms is het wel fijn als je je kind als ouder hiermee helpt om zijn grenzen te (leren) bewaken. Zo oefen je je kind er in om het zelf te gaan doen. Erken hierin de gevoelens van jouw kind en geef je kind de rust, ruimte, ritme, regelmaat binnen duidelijkheid en grenzen. Dit geeft je kind veiligheid om zichzelf te zijn en de mogelijkheid zijn ruimte in te nemen. Dan blijft spelen leuk. Zorg voor goede afwisseling van actie en rust. Je kind tot rust brengen kan door de natuur, dieren, spelen met water en zand, douchen, of alleen even spelen.

Mam, ik ben een boom!

Heeft je kind veel last van alles om zich heen en voelt je kind zich niet zo sterk in zijn schoenen staan? Dan kun je je kind helpen meer in zijn eigen kracht te staan. Laat je kind elke dag goed ‘aarden’, door bij het opstaan (of vaker op een dag) goed met zijn voeten even te stampen en zich voor te stellen dat er lange stevige wortels onder zijn voeten de aarde in gaan. Laat je kind vervolgens met zijn aandacht naar zijn buik gaan en voelen wat hij voelt daar. Als het niet fijn voelt, laat hem zijn handen erop leggen en voorstellen dat er in zijn buik een gouden licht. Dat is zijn kracht. Dat is er altijd en neemt hij altijd mee, waar je het ook nodig hebt. Eventueel kun je zelf je kind een krachtig dier voorstellen, zoals een tijger die brult en dan lekker even brullen. Zeker weten dat je kind ineens zijn kracht voelt!

Naast het aarden kan het ook heel fijn zijn voor je kind om zich wat meer te beschermen voor de prikkels. Zo kan je kind toch de wereld ontdekken, maar zal je kind zich wat meer beschermd voelen voor prikkels van buiten af. Hoe? Door bellen te blazen en bubbles te maken!

Bellen maken!

Laat je kind lekker veel bellen blazen. Zo veel en zo groot als het maar kan! Dit is een goede ademhalingsoefening en zal je kind helpen zich steviger te voelen. Je kunt je kind dan vertellen hoe mooi de bubbles zijn en dat ze zoveel mooie kleuren hebben. Laat je kind vervolgens zich voorstellen alsof hij een hele grote bel blaast, zo groot dat hij er zelf in kan stappen. Vertel dat als hij in deze mooi bubble is, die helemaal om zich heen zit, beschermd is. Vraag dan maar eens hoe de bel van je kind eruit ziet, met welke kleuren en wat de kleuren voor je kind doen. Je kind is de baas over wat wel en niet door de wanden van de bel door mag komen. Vraag je kind maar wat hij graag wil horen, voelen, zien, ruiken, proeven. Dat mag allemaal in de bel. Vraag je kind vervolgens wat hij het liefst buiten de bel wil houden (bijvoorbeeld bepaalde geluiden en gevoelens van anderen).

Laat je kind zo veel mogelijk zelf kiezen en vertellen. Hoe beter je kind zich hoe het is in zijn eigen beschermingsbel, des te beter. Betrek alle zintuigen. Geef complimenten over alle goede ideeën en laat haar zo veel dingen noemen als ze wil.

Sommige kinderen vinden het prettig om een deur in de bel te hebben, of een raam, zodat ze altijd van gedachten kunnen veranderen en dingen naar binnen of juist naar buiten kunnen laten. Het is dan erg leuk om het kind een sleutel te laten maken. Deze kan ze misschien in haar tas mee naar school nemen, als krachtsleutel of geheugensteuntje.

Laat je kind tenslotte de bel tekenen met alles wat er in en uit is. Mocht je kind oog hebben voor de regenbogen in bellen, kun je haar uitnodigen de bel met meerdere kleuren te omcirkelen. Dit is extra bescherming.


Als je kind eenmaal deze bel heeft ontworpen, dan kan je kind deze bel altijd zelf om zich heen maken waneer je kind dit nodig heeft. Vertel je kind dat hij dat dan alleen maar met zijn gedachten hoeft voor te stellen en de bel er is. Net zo lang als hij zegt dat het nodig is. Je zult zien dat je gevoelige kind dit heel fijn vindt en zo qua energie minder last heeft van prikkels van buitenaf.

Lach je fijn!

Nu je kind in zijn kracht staat en meer beschermd is, is het tijd voor spel en plezier! Lachen en genieten is een prachtig middel om negativiteit en zorgen los te laten, te ontspannen en genieten. Dus heeft je kind even een zetje hierbij nodig, gebruik dan deze tips:

§  Zet vrolijke muziek op en zing en dans lekker hard mee.
Grappige filmpjes kijken


§  Vertel moppen (uit een moppenboekje)

§  Haal fijne herinneringen op door foto’s, verhalen of na te doen

§  Speel dat je een clown bent

§  Verkleed je en waan je in een fantasiewereld

§  Bedenk wat je nog meer kunt doen om LOL te hebben!

 
Ik wens je (kind) veel speelplezier met mooie bellen en veel gelach!


Wil je meer weten over (coaching van) hoog sensitive kinderen, klik hier.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.