
We kunnen in zo'n situatie vanuit verschillende niveaus reageren...fysiek, vanuit je ego en vanuit je ziel. Hierbij een voorbeeld:
Je kind van een jaar of drie laat een glas drinken omvallen op de tafel...wat doe jij dan?
Fysiek reageren gebeurt vaak vanuit een reflex: je zet het glas recht en probeert zoveel mogelijk schade te voorkomen
Dit instinctief gedrag doe je als ouder allemaal vaak wel. Hoe je verder reageert is een keuze: vanuit je ego of vanuit je ziel.
Reageren vanuit je ego-niveau: je ego wil je beschermen en staat voor emoties als boosheid, teleurstelling en angst. Het ego kleurt deze gebeurtenis waarschijnlijk negatief, want de tafel (en spullen erop) zijn vies geworden. In dit geval zoekt je ego een schuldige: het kind. Een reactie vanuit je ego kan dan zijn dat je tegen hem belerend wijst, schreeuwt, je woede/teleurstelling flink uit met misschien zelfs wel een corrigerende tik. In dit geval ziet ons ego de situatie als een bedreiging en reageert dus hierop naar de dader. Wat gebeurt er dan bij je kind? Het ego van je kind wordt aangesproken en wil zich vervolgens beschermen en zal hierop reageren door zicht te uitten, weg te lopen, boos te worden of af te reageren. Herkenbaar?
Het kan ook anders. Dan reageer je vanuit je zielsniveau. De ziel staat voor liefde, mededogen en begrip en dit neem je ook mee in hoe je op deze wijze reageert. Bij deze situatie zie je snel dat je kind het niet bewust heeft gedaan en nog lerende is en fouten mag maken. Je kan je hierdoor ook beter in je kind verplaatsen dat je kind ook geschrokken is en het dus voor hem ook een vervelende ervaring is. Je zult in dit geval veel rustiger reageren, vanuit liefde en begrip om vervolgens te waarschuwen vanuit liefde(volle begrenzin) dat je kind voortaan voorzichtiger kan zijn. Je kunt je kind dan ook helpen om van deze situatie te leren om te bepraten hoe je kind kan voorkomen dat het glas omvalt. Bijvoorbeeld door het op een andere plek neer te zetten of eerder op te drinken. Door je kind zo te benaderen en vaak ook hierbij gebruik te maken van lichamelijke geruststelling en knuffelen (in tegen stelling tot een belerende vinger of tik), voelt je kind zich veilig. Veilig om fouten te mogen maken, veilig om er te mogen zijn en samen de situatie op te lossen. Zo leer je je kind ook hoe het voortaan ander gedrag kan vertonen. Je kind kan nu dus ook veilig vanuit zijn ziel reageren en niet vanuit zijn ego. Gevolg is dat je kind niet de behoefte heeft om zich te beschermen, maar vanuit liefde, mededogen en begrip kan terug reageren. Je kind zal veel eerder sorry zeggen, anders denken en doen, opgelucht zijn en een goede verbinding vanuit liefde voelen naar jou als ouder. Op energieniveau blijven er dan ook geen nare emoties hangen en kunnen er zich ook geen blokkades of negatieve gedragsveranderingen gaan ontwikkelen. Je kind kan weer verder spelen en verder leren..
Grenzen
Bij de meeste van ons is het een utopie om altijd maar vanuit je ziel te reageren. Ook ik heb er dagen bij zitten dat ik als ouder in en vanuit de verkeerde energie handel. Daarvoor ben ik mens en ook lerende. De kunst is om het te zien en je aan te passen aan de situatie. Wat heb jij dan als ouder en kind nodig? Er zijn natuurlijk ook meer dingen die meespelen. Hierbij wil ik kort nog even ingaan op een van de dingen die meespelen. Als ouder heb je vaak diverse ballen hoog te houden, voor jezelf, je partner, je kinderen, familie en vrienden, je werk, hobby's, huishouden en nog zoveel meer. Dat kan best wel eens teveel worden waarbij je ''ballen''emmer even overstroomt. Goed is dan eens te kijken naar alles wat je doet, waar jij energie in steekt en of dat wel nodig is, of JIJ dat wel allemaal moet/wil doen en of het niet anders kan. Belangrijk is hierin ook het bepalen van grenzen. Wat zijn jouw grenzen en herken jij het jij je grenzen voorbijgaat of als een ander dit doet? Wat zegt dit over jou en wat kun jij hieraan veranderen om het de volgende keer te voorkomen. En voor het moment zelf? Wellicht met etenstijd even een boterham maken en de stress weghalen om een wondermaaltijd te maken.
Spiegels
Merk je dat je kind met zijn gedrag je dusdanig raakt, dat het bij jou iets diep van binnen raakt. Dan kan je kind wel eens een onverwerkte emotie van jou innerlijk kind geraakt hebben. Dit wordt ook wel spiegelen genoemd. Neem dan even een stap terug en bedenk bij jezelf hoe oud je je dan voelt. Dan neem je even afstand en kun je je emotie van dit moment beter plaatsen. Omarm dit gevoel en je innerlijk kind en zeg dat het er mag zijn. Het is namelijk de roep van jouw innerlijk kind die een behoefte gemist heeft. Lukt het even niet op het moment zelf, neem er dan later even de tijd voor. Maar realiseer jezelf dat jij nu in deze situatie de volwassen ouder bent, zodat je ook vanuit die energie kunt reageren. Je zult zien, dat je reactie er ineens door veranderd naar een meer normalere reactie.
Je kunt er als ouder er dus meer bewust van zijn hoe jij reageert naar je kind en hoe jij (en je kind) zelf in je vel zit en wat jou van binnen raakt. Goed met elkaar praten en vanuit zielsniveau reageren zorgt voor een goede relatie tussen ouder en kind met een veilige basis en hechting. En bedenk in deze situaties dat het zeker vervelend is als er iets kapot of vies raakt, maar dat het toch vele malen erger is als dit bij je kind (onbewust) gebeurt. Want je kind draagt het anders wel wellicht zijn hele leven mee...
Wil je hier meer over lezen dan raad ik je het boek: Bezield Ouderschap aan van Wanda Vendrig. Aanrader!