
Enkele voedingstips voor gezellig eten
Eet je kind niet zoals jij wenst? Focus er niet op, want alles wat je aandacht geeft groei! - Probeer het eten daarom leuk en positief en speels te houden. Laat het negatieve los en richt je op de leuke dingen.
· Laat je kind zien hoe eten wordt bereid, waar eten vandaan komt en laat het mee helpen koken en zelfs zelf meedenken in eten koken en het in de supermarkt halen. Wellicht kun je ook een eigen groententuin beginnen. Zo krijgt je kind een beter beeld wat eten eigen is, waar het vandaan komt en is het veel meer erbij betrokken. En het is nog leuk en lekker ook! Samen tafel dekken en eet smakelijk!
· Probeer het eten zonder andere afleiding en prikkels te houden zoals televisie. Dan kan je kind zich fijn focussen op het eten.
· Probeer op tijd te eten (liefst tussen 17.00 en 18.00 uur). Dan is je kind nog niet te moe en heeft het trek. Probeer het eten niet te lang te laten duren, maar bijvoorbeeld maximaal een 10 tot 15 minuten. Een kind heeft nog geen tijdsbesef. Gebruik van een (kook)wekker kan prettig werken om de tijd duidelijk te begrenzen.
· Wil je kind moeilijk eten, speel dan met het eten in leuke presentatie, kleine porties, groente van te voren al tijdens het koken aanbieden in stukjes om te snacken (of een toren maken van lekkere snacks). Wees creatief en zorg voor variatie!
· Ieder kind weet van nature best wat het nodig heeft om voldoende voedingsstoffen over de dag door binnen te krijgen. Hoe meer je op je kind durft te vertrouwen, hoe beter het eten zal gaan. Laat het bijvoorbeeld ook maar eens zelf opscheppen. Zit je kind echt vol, dring niet aan om meer te eten.
· Sommige kinderen willen bepaald eten liever niet. Het kan zijn dat ze het nog niet kennen of lekker vinden en moeten wennen. Soms kunnen ze het niet goed verdragen en reageren ze instinctief erop. Probeer samen met je kind te kijken hoe je kind ook op voeding reageert. Dit kan zijn door druk gedrag, huiduitslag of anderzijds. Daarbij geldt dat pure voeding de voorkeur verdient, zonder toevoegingen van E-nummers en (teveel) suikers, kunstmatige zoetstoffen en liever ook geen magnetron voedsel. Alternatieven voor suiker is: kokosbloesemsuiker (stijgt de suikerspiegel minder), stevia (stijgt niet), honing, agavesiroop, of andere natuurlijke zoetmiddelen.
· Vooral tijdens feestdagen en spannende momenten kan het eetgedrag van je kind ineens veranderen. Door spanning en andere ritmes of voedingsaanbod heeft je kindje minder eetlust. Dat is logisch en vaak tijdelijk. Focus er niet te veel op. Ook hierbij geldt dat alles wat je aandacht geeft groeit.
· Is de sfeer aan tafel niet leuk, probeer er een fijn ritueel van te maken door iedereen even om de (positieve) aandacht te krijgen en te kunnen vertellen over de dag. Misschien een leuk kaarsje erbij aan. Geef iedereen de ruimte om er te zijn en te vertellen.
· Kijk ook met welk gevoel jezelf aan tafel zit en hoe jouw eetgedrag is. Eventuele spanning en stress (misschien wel over het eten) kunnen je kinderen feilloos voelen en op reageren. Maar je kind kan met zijn eetgedrag ook jouw eetgedrag spiegelen. Heb jij wellicht nog onverwerkte emoties op blokkades op het eten zitten? Door deze los te laten en te helen, kan je kind dit ook loslaten.
· Sluit het avondeten gezamenlijk af met een klein toetje (maar liever zonder teveel suiker). Misschien kun je zelfs een leuk ritueel bedenken met een spelletje, een liedje, kaarsje uitblazen, samen opruimen, of daarna even lekker stoeien.